Ultrasone lekdetectoren zijn erg gevoelig voor geluid. Indien correct gekalibreerd, zal een hoogwaardige ultrasone lekdetector gebruikers in staat stellen om het knipperen van een menselijk oog te horen. Dit type lektesten kan worden uitgevoerd in een open of afgesloten ruimte en kan worden gekalibreerd om het geluid dat door het lek wordt geproduceerd te isoleren. Ultrasone lekdetectie richt zich op een specifieke frequentieband van geluid; daarom kunnen windgeruis, stemmen, verkeer en de meeste normale bedrijfsgeluiden worden uitgefilterd en hebben ze geen invloed op de nauwkeurigheid van de test. Afhankelijk van de toepassing detecteren ultrasone detectoren druk- en vacuümlekken. Grote lekken zijn doorgaans luider, geven een geluid met een lagere frequentie en zijn gemakkelijker te lokaliseren dan kleinere lekken. Ultrasone lekdetectoren gebruiken een microfoonsysteem dat geluid detecteert dat wordt gegenereerd door ontsnappend gas in een bereik van 38 tot 42 kHz. Sommige akoestische lektestapparatuur is beperkt tot een isolerende frequentiebandbreedte; deze apparaten kunnen een vals alarm afgeven voor lekken die er niet zijn, of helemaal geen lek vinden.
Hoogwaardige ultrasone detectoren gebruiken een elektronisch proces dat “heterodyning” wordt genoemd om hoogfrequente lekgeluiden om te zetten in een lager bereik, waardoor een sissend lek hoorbaar is via een koptelefoon terwijl de microfoon handmatig wordt verplaatst om het lek te lokaliseren. Voorbeelden van akoestische lekdetectietoepassingen zijn het testen van sanitaire leidingen, vaten, verwarming, ventilatie en koeling-systeemkanalen en middelgrote tot grote niet-afgedichte componenten om te bepalen of ze lekken onder druk of vacuüm.
Ultrasone lekdetectie wordt niet beschouwd als een nauwkeurige lektestmethode, en ultrasone apparatuur biedt doorgaans geen geautomatiseerde lektests, stelt gebruikers niet in staat om te testen volgens een leksnelheidspecificatie, biedt herhaalbare nauwkeurigheid of biedt testresultaatbeheer. Omdat het gemiddelde ultrasone lekdetectiesysteem alleen lekken in het bereik van 60 kubieke centimeter per minuut detecteert, zijn er andere lekdetectiemethoden die nauwkeurigere en meer gecontroleerde lektesten bieden. De nauwkeurigheid van ultrasone lekdetectie is afhankelijk van de prestaties van de operator, de omgevingsomstandigheden en de mogelijkheid om de geluidsfrequentie te isoleren van achtergrondgeluid. Als akoestische lektests worden uitgevoerd op geïsoleerde leidingen, ondergronds of door muren worden geleid, kan het vermogen om een lek te detecteren in gevaar komen en wordt het lek mogelijk niet gedetecteerd.